9. 9. 2006

Velká kniha manažerských dovedností

Ros Jay, Richard Templar
nakl. Grada
509 stran
cena: 590.- Kč


Možná se po přečtení recenze bude čtenář tohoto blogu divit, proč píši s velkým nadšením o knize, která je jen jednou z mnoha. Zejména někteří "vedoucí" budou přesvědčeni, že se nemusí s radami kdovíjakých cizinců zdržovat.


Jsou lidé, kteří proplouvají profesním životem lehce a intuitivně dělají správné věci ve správný čas. Jsou přirozeně autoritativní a přesto citliví, dovedou hospodařit s časem, pečlivost a účelnost jim není cizí. Přiznejme si, že takových jedinců není mnoho. My ostatní se bez teoretické přípravy neobejdeme, nechceme-li dělat fatální chyby.

Za posledních patnáct let jsem přečetla nespočetné množství podobných příruček. Rady jak se stát snadno a rychle manažerem obrovského podniku. Populární kuchařky typu Co dělat, když vás povýší . Time management v kostce. Vysoce odborné psychologické rozbory profesního chování i nepoužitelná dílka amatérů, kteří chtěli jen rychle zbohatnout sepsáním stokrát omletých pouček, ač sami neřídili v životě ani čistírnu. Některé publikace byly obsáhlé a nudné, plné tabulek a citací. Po přečtení stovky stran z jiných knih jste sice věděli co říkal Ogilvy své asistentce, když mu zašantročila storyboard, ale nic víc.

Velká kniha manažerských dovedností je něco jiného. Příjemně mne překvapila obsahem i formou. První opravdu užitečná kuchařka, která se mi dostala do rukou. 500 stran nabitých jasně formulovanými radami, které stačí v určité situaci přečíst a můžete nastoupit k řešení problému a být si jisti že zvítězíte. Účelné jednání se stane už navždy přirozenou součástí vaší práce.

Kniha je rozdělena do tří částí.

První se jmenuje Dobře připravený manažer a obsahuje kapitoly: Výběrový pohovor, Hodnocení pracovníků, Obtížně zvládnutelní lidé, Disciplinární řízení, Nový zaměstanec, Koučování.

Druhá je Dobře připravený lídr a dočtete se v ní o týmových poradách, projektech a rozhodování.

Ve třetí s názvem Dobře připravený vykonavatel pak jsou ke čtení kapitoly Rozpočet,
Prezentace, Tvorba návrhů, Vyjednávání a Přetížení prací.

Každá kapitola obsahuje krátký úvod s nastíněním situace, cílů, rizik. Následují rady, jak nejlépe zpracovat přípravu, samotný úkol a zhodnocení. Poslední dvě strany každé kapitoly pak radí, jak si počínat, pokud máte na přípravu jen jeden den a co dělat, musíte-li se poprat s řešením už za hodinu.

Text je proložen krátkými Dobrými radami , velmi užitečnými poznámkami. Některé rady zkušenému managerovi připadají zbytečné, například ta o uchovávání kopií. Ale z praxe vím, že jen málokdo opravdu systematicky pracuje s dokumenty. Ten, kdo nemá příliš velkou zkušenost a je zahlcen novými úkoly, má tendenci vypustit to nudné a zdánlivě příliš puntičkářské, následky však bývají někdy skutečně katastrofální. Takže i tyto drobné rady stojí za připomenutí. Další poznámky, třeba o drobnostech, které ulehčí novému zaměstnanci sžití s novým prostředím vypadají, že se hodí spíše pro asistenta, ale i ten musí být veden a kontrolován. Kým jiným, než věci znalým manažerem. To, že vedoucí osobně nenakupuje nové kancelářské potřeby neznamená, že by neměl vědět, jak má vypadat pracovní stůl pro nového zaměstnance.
Tyto Dobré rady jsou chytrým a užitečným zpestřením knihy. Dokonce graficky (v šedém pozadí) šikovně rozdělují text a ulehčují čtení.

Na konci každého oddílu pak je Miniprůvodce rychlé přípravy .


Kniha není ukecaná, rádobyvtipná ani nás nezahlcuje přemírou zbytečných informací. Rychle a účinně vede čtenáře, takže po přečtení máte oprávněný pocit, že příště už budete vědět, jak si v podobné situaci poradit.
Navíc doporučení nejsou použitelná jen pro zahraniční společnosti s jinou kulturou práce, ale i pro české prostředí a pokud by se jimi řídili vedoucí pracovníci a úředníci, vedlo by to ke všeobecné spokojenosti a zkvalitnění práce všech.



Krátká ukázka z kapitoly Výběrový pohovor

"Testy
Existuje spousta psychometrických testů a testů inteligence či schopností, které mnohé organizace rády používají. Nedělejte je však jen pro zábavu a využívejte je pouze tehdy, když máte dojem, že by mohly vrhnout žádoucí světlo na uchazeče o místo, pro kterého se chcete rozhodnout. Mějte na paměti, že všechny tyto testy mají své omezení a nemusí se v nich poznat nějaká silná kladná nebo záporná vlastnost nebo schopnost, která přesahuje jejich rámec. Používejte je pouze jako dodatečný zdroj na podporu vašeho rozhodnutí, ale nepřikládejte jim přehnaný význam.
Mohu-li vám poskytnout obecně platnou radu, nechte projít testem všechny uchazeče, pokud se pro to rozhodnete, ale podívejte se na výsledky až po pohovorech a poté, co jste si udělali ke všem uchazečům poznámky nebo jste jim přidělili body. Znamená to, že použijete výsledky testu jen jako pomocné hledisko k závěrům, které jste již učinili - což je rozumný přístup.
Další skutečnosti: Při vašem konečném rozhodnutí jsou důležité dva faktory, které byste měli brát v úvahu. Prvním z nich je nebezpečí, že budete posuzovat uchazeče zaujatě. Všichni se takovými soudy někdy proviňujeme. Můžeme se například domnívat, že lidé by měli být ctižádostiví a ostýchavost je handicapem.
Jsou to však jen naše názory a mnohé z nich jsou neopodstatněné. Jste nějací a dáváte přednost společnosti lidí, kteří jsou jako vy. Ale různá pracovní místa mají různé požadavky. Existuje například oblíbený názor, že dobrá věc je umět pracovat v týmu. Chcete-li však, aby někdo pracoval jako návrhář a trávil celé dny o samotě v grafickém ateliéru, pak člověk se sklony k týmové práci by měl být tím posledním, kterého chcete. Pociťoval by frustraci a osamělost a pravděpodobně by vám brzo odešel někam , kde by mohl pracovat v kolektivu.
Vyhýbejte se proto subjektivním soudům tohoto druhu.
Dobrá rada: Ušetříte čas, snižte náklady
Téměř bez výjimek ( výjimkou jsou testy schopností přímo se týkajících daného místa) se můžete vzdát myšlenky na jakékoliv testy, pokud vás tlačí čas, přestože mohou patřit ve vaší společnosti k běžné praxi. Jejich vypovídací hodnota často neospravedlńuje promarněný čas a prostředky.


Technická: pevná omyvatelná vazba, poměrně kvalitní papír, dobré grafické rozvržení. Český překlad by mohl být lépe zpracován.
Místo v mé knihovně : psací stůl

Žádné komentáře: