4. 6. 2006

Rok v Provenci

Peter Mayle
vydal: nakl. Olympia
196 stran

cena: 149 Kč



Pro změnu něco méně poučného, trochu oddechového čtení do vlaku. Útlá knížka anglického spisovatele, žijícího v Provenci, je vysloveně pohodová záležitost. Autor stylem připomíná velmi oblíbené knížky F. Nepila nebo třeba J.Herriota, vtipně a lehce vypráví o zcela prostých situacích. V zájmu pravdy je nutno říci, že bravury výše jmenovaných nedosahuje, ale přesto se mu daří pobavit čtenáře. Z textu se nedozvíme žádnou novou, převratnou teorii o všehomíru, ale strávíme příjemných několik hodin v prosluněné části Francie, na vesnici, kde se potýká copywriter z reklamky s realitou běžné existence , s pomalu plynoucím časem a spoustou dobrého jídla.

Pan Mayle evidentně využil svou literární praxi, kde zkratka je výchozím bodem, aby si zajistil dostatečný příjem, který by mu zaručil lanýžové omelety a křepelky v aspiku až do smrti.
Svou práci odvedl dobře.

Obsah knihy lze shrnout asi takto: rozhodli jsme se koupit dům v Provenci a změnit způsob života. Udělali jsme to a nyní si s nadšením nováčka užíváme jak lahodných chvil u vína a na výletech, tak starostí s línými zedníky a poněkud zvláštním přístupem domorodců k životu. Nejsme na to zvyklí, ale líbí se nám to. Chceme se s vámi podělit o chuť vína, vůni tymiánu a v neposlední řadě i o zážitky při stěhování kamenného stolu. Napsali jsme to s lehkostí a vy to s lehkostí čtěte.

Krátký úryvek: " O jednom zářijovém víkendu to v krajině zaznělo jako generálka na třetí světovou válku. Nastal začátek honební sezony, a tehdy si každý plnokrevný Francouz vezme pušku a psa a odebere se do kopců uspokojit své vražedné choutky. Říkají tomu sport. První známka toho, že by k něčemu takovému mohlo dojít, přišla poštou- děsivý dokument od puškaře ve Vaison-la-Romaine, který mi nabízel kompletní vybavení za předsezonní ceny. Mohl jsem si vybrat z šedesáti či sedmdesáti modelů, a musím se přiznat, že představa, že bych mohl vlastnit zbraň zvanou Verney Carron Grand Bécassier nebo Ruger 0,44 Magnum s elektronickým zaměřováním, ve mně probudila neurčité lovecké instinkty, které se popravdě řečeno od okamžiku, kdy jsem se narodil, nacházely v hlubokém spánku. Moje žena, která má opodstatněnou nedůvěru v mé schopnosti, mě upozornila na skutečnost, že na to, abych se postřelil, nepotřebuji elektronické zaměřování.
Oba nás překvapily ty vřelé pocity, jež Francouzi projevují puškám. Dvakrát jsme navštívili domácnosti mužů navenek zcela mírumilovných a jemných, a při obou příležitostech nám pyšně předvedli domácí zbrojnice: jeden z nich vlastnil pět kulovnic různých kalibrů, druhý jich měl osm, všechny řádně naolejované, naleštěné a vystavené na zdi jídelny jako nějaké umělecké dílo se smrtelnými následky. Na co by někdo potřeboval osm pušek ? Jak byste věděli, kterou kdy a na co použít ? Nebo si je bere s sebou všechny jako golfové hole v jednom vaku a vytasí 0.44 Magnum, když se potká s pardálem nebo losem, a Baby Bretton na králíka ?
O něco později nám došlo, že tahle posedlost zbraněmi není nic jiného než součást francouzské národní vášně pro výstroj a výzbroj, touhy po tom vypadat za všech okolností jako odborník. Když se Francouz oddá tenisu nebo lyžování, to poslední, co očekává od zbytku světa, je být považován za nováčka, i když nováčkem je, a za tím účelem si pořídí vybavení na poslední profesionální úrovni. Což má okamžitý účinek. Pár tisíc franků a tady jste, k nerozeznání od zkušeného esa, které rok co rok závodí v Tour de France, nebo hraje ve Wimbledonu, či závodí na zimní olympiádě. V případě la chasse výběr výzbroje nezná mezí, a navíc je tu ta výhoda, že vypadáte mužně a nebezpečně. "


Tento úryvek snad dostatečně ukáže, jak je kniha psaná, bohužel i poměrně špatný překlad a zcela určitě negramotnost korektora. Další knihy od autora bych si raději přečetla v originále.

V každém případě, není lepší čtení na cestu vlakem do Provence. Pokud nemáte Horníčka. A až knihu přečtete, s klidným srdcem ji věnujete kolegovi v práci, aby i on měl o dovolené co číst.

Technická: paperback

Místo v mé knihovně: hromádka připravená k předání dalším zájemcům

1 komentář:

AndyO řekl(a)...

tak kniha našla svého nového majitele a prý mu udělala radost. Těší mne, že někdo tento blog i přes jeho současnou pasivitu čte a čte i stejné knihy jako já:)