25. 3. 2012

Průvodce po realitním trhu nevážně i vážně

      V posledních dvaceti letech jsem se pětkrát stěhovala, hledala byt, dům, další byt. Přečetla jsem tisíce inzerátů, korespondovala se stovkami majitelů a realitních makléřů, viděla desítky bytů a domů. Není toho moc, co bych o transakcích koupím /prodám /pronajmu nevěděla. Před měsícem jsem se přestěhovala do snad posledního bytu, krásného, pohodlného a levného. Díky tomu se mohu všem těm hrůzám, které jsem kdy zažila v souvislosti s bydlením konečně zasmát.

Ráda se s vámi o své zkušenosti podělím.

Malý slovník pojmů z inzerce:

Útulný byteček…4 metry čtvereční celkem
Praktické uspořádání…kuchyňská linka z roku 1965 v předsíni
Lodžie k posezení…pokud jste holub a udržíte se na zábradlí
Krásný výhled…střešní byt v pětipatrovém domě bez výtahu
Občanská vybavenost v místě…ve vesnici je Jednota a hospoda
Vhodné pro děti…v blízkém parku se schází feťáci ochotní vaše dítě zaučit
Po rekonstrukci…před pěti až deseti lety vyměněné lino a zelená malba v ložnici
Novostavba…jistě, někdy to novostavba byla (kdysi dávno)
Rekonstrukce v roce 2002…dům v povodňové oblasti
Nízké poplatky…vysoké doplatky
80m2 obytné plochy…včetně lodžie, sklepa a komory na chodbě. Byt sám o sobě má 52m2 - když máte štěstí

Co ještě vás nemine:

Chcete-li dejme tomu třípokojový byt, 72 m2, cihlový, do druhého patra v Praze,  připravte se na záplavu nabídek  padesátimetrových  dvoupokojových krcálků v Dolních Chabrech, buď v suterénu nebo ve třetím patře, výhled na skládku.
Přejete si zachovalý dům se zahradou…budou vám nabízeny zříceniny bez omítky, místo zahrady zahnojený dvorek.
Chcete si prohlédnout fotografie nemovitosti? Dostanete soubor domácího čurbesu stávajících majitelů,  hromad prádla, ošumělých sedacích souprav, televizí,  dětských postýlek.

Nápověda :

1. Pokud vám bude vysvětlovat majitel, že nařízená exekuce je jen kvůli deseti tisícům nedoplaceného pojistného z doby, kdy truhlařil na IČO a hravě to hned zaplatí, připočtěte k tomu ještě cca 100 tisíc za nedoplacené daně, sociálku, dalších 500 tisíc za odebrané a nezaplacené dřevo, jakoukoliv částku nesplaceného úvěru a přehršel drobných dluhů od plateb za telefon až po spotřebitelské úvěry na obrovskou televizi, která krášlí zanedbanou kuchyni  (tu televizi si pak odveze, umaštěnou linku vám nechá).
2. „ Tenhle plot stačí jen natřít, zrovna jsme to chtěli udělat“ je přeloženo: „ Před osmi lety jsme to podepřeli latěmi a zatím to drží, heč“.
3. Když realitní makléř tvrdí, že zrovna včera projevil další zájemce přání dům koupit,  tudíž je třeba ho rychle předehnat a složit rezervační poplatek, znamená to, že nemovitost je neúspěšně  inzerována už půl roku a realitce dochází peníze na výplaty.
4.  Prvorepubliková vila je cokoli postaveného do roku 1938 – včetně obecní pastoušky.
5.  Jestliže majitel prodává zahypotékovaný byt, protože si pořídil kvůli dětem dům na venkově je jisté, že platí dvě hypotéky a bude přístupný jednání o ceně, hoří mu totiž koudel u zadku.

A  několik  vážně míněných rad:

Nestyďte se chtít vidět občanky, smlouvy, dohody o vypořádání po rozvodu, daňová přiznání, potvrzení  bezdlužnosti, budoucí sousedy.  Prohlédněte nemovitost třeba pětkrát, ráno, odpoledne, večer. Proklepávejte zdi, chtějte revizní zprávy elektrikářů, kominíků a plynařů, kolaudační rozhodnutí, rozbor vody ve studni.  Požadujte byt bíle vymalovaný a perfektně čistý i opravený nebo slevu z ceny. Nepřipusťte, aby byl byt obsazený nájemníky v době, kdy budete podepisovat kupní smlouvu. Vymiňte si velké sankce v případě nedodržení smlouvy. Zaplaťte si stavbaře, který nemovitost prohlédne, právníka, který obstará smlouvy.  Pokud kupujete, je příprava smlouvy vaše právo, stejně tak výběr banky nebo advokáta. Je lepší zařídit jistotní účet v dobré bance než úschovu peněz u advokáta. 
Realitní makléř je sluha, nikoliv pán a nesmíte zapomenout, že je veden jediným zájmem - svou provizí. Klidně vám prodá dům promořený radonem, v povodňovém pásmu,  v místě určeném pro stavbu přehrady nebo připravený k nucené dražbě,  pokud mu dáte možnost.

 Pokud takové minimum dodržíte, neoctnete se nikdy v Černých ovcích jako napálené oběti.

Žádné komentáře: