4. 6. 2006

Monitoring evropské legislativy 2004-2005

Ondřej Krutílek, Petra Kuchyňková

vydal: CDK 2006
402 stran

cena: 398 Kč velmi dobře investovaných



Publikace, kterou dnes prezentuji, je svým způsobem výjimečná. Provází nás rokem v Evropské unii, přímo v Centrálním mozku lidstva. Je to soubor pravidelných zpráv o legislativních aktivitách v EU. Vznikla na zadání poslance EP za ODS, pana Hynka Fajmona, který si nechával vypracovávat každý měsíc executive summary a doplňující poznámky. Vše pro něj zpracovávali dva vystudovaní analytici, a nutno říci, že svou práci odvedli velmi dobře. Jejich krátké shrnutí i hodnocení je poměrně objektivní, i když samozřejmě, vzhledem k zadavateli, zmiňují postoje ODS v jednotlivých otázkách. Ale i to je velmi důležité, neboť si můžeme udělat obrázek o konkrétních krocích politiků a pak pro nás volební plakáty přestanou mít jakoukoliv cenu, neboť ty nevyjadřují vůbec nic.
Zprávy byly k dispozici na internetu, kniha je tedy jen shrnující, tištěnou verzí dlouhodobého publikování na netu. Pro čtenáře má nezanedbatelnou hodnotu právě tento formát, jelikož je možno pohodlně porovnávat v čase jednotlivé události a průběh jednání, které nás něčím zaujaly.

Kniha je členěna do kapitol po měsících , doplněna slovníčkem, schématem spolurozhodovací procedury, přehledy klíčových hlasování.

Publikace nám dává jednu zásadní informaci- ukazuje přerostlého molocha, kterého si Evropa vypěstovala a který už se není schopen dohodnout ani na tom, co si dá k obědu. Nekonečná jednání o - z pohledu laika- problémech, které, kdyby se jimi nezabývali byrokraté, by vůbec problémem nebyly, naschvály, které si jednotlivé státy dělají, evidentní nezvládnutí byrokracie při řízení EU, to všechno se dá ze souboru vyčíst. Ne, že by to tam někdo takto přímo psal, ale pokud čtete pozorně a soustavně, jste schopni představit si celý proces a přitom na něj hledět očima zvenčí - dost šílený pohled.

Rozhodně je kniha nesmírně poučná v tom, že nám dává nahlédnout do systému, který nás řídí, aniž bychom měli šanci běžným způsobem vůbec zachytit, jak funguje.

Příklad: Směrnice o pracovní době ( květen-červen 2005)
Jako velmi kontroverzní otázka se na červnovém zasedání Rady ministrů pro tuto oblast ukázala již poněkolikáté směrnice o pracovní době.
Tato směrnice se v agendě Rady ministrů vyskytuje již od podzimu 2004, několikrát byla projednávána a doplňována pozměńovacími návrhy z EP, členské státy se však na některých sporných bodech nedokázaly dlouhodobě shodnout. Návrh směrnice o pracovní době byl Komisí před jednáním Rady ( 31. května) upraven tak, aby bylo možné pro něj získat většinu, která bude odpovídat kvalifikované většině členských států.
Postoje jednotlivých aktérů: Komise se ( především proti vůli Velké Británie, Slovenska a Polska a proti oficiálnímu názoru Hospodářského a sociálního výboru z 11. května) postavila za zrušení opt-out klauzule, která umožňovala prodloužení 48 hodinového pracovního týdne, avšak podpořila možnost prodloužit referenční dobu, z níž se bude skutečná délka pracovního týdne vypočítávat.
ble ble ble.... výsledek je, že se Komise nedohodla ani na termínu "pracovní doba" a nepředpokládá, že by se dohodnout v daném roce mohla, čímž přerušuje jednání a očekává, že i v době, kdy bude předsednickou zemí Velká Británie, návrh směrnice buď nebude vůbec projednáván, nebo jen formálně.


Toto snad dostatečně názorně ukazuje, jak je publikace koncipována. Sledovat dění v EU v oblasti legislativy je možné i on-line na stránkách www.hynekfajmon.cz, takže kdo má zájem, nechť tuto možnost využije. Tištěná podoba má své výhody, které jsem výše zmínila. Uznávám, že je trochu úchylné brát si takové čtení na dovolenou, ale přesně to mám v úmyslu:))


Technická: paperback, dobrá kvalita , malé písmo

Místo v mé knihovně: právě nyní aktovka, čtu knihu při stání v kolonách aut v Korunovační:) Po přečtení bude mít místo vedle Kavanových spisů o STB a dalších úžasných knih- tedy v tzv. Politické poličce.


Žádné komentáře: